مقدمه
انرژی برق به عنوان یک منبع تمیز قابل انتقال و با کاربری فراوان یکی از پایه های اصلی امروزه صنعت جهان به شمار می رود. مصرف این انرژی به علت خصوصیات و مزایای منحصر به فرد آن در تمام دنیا در حال رشد است. این امر منجر به تخصصی شدن صنعت برق شده و نیاز به داشتن شرکت های تخصصی جهت تأمین تجهیزات و اجراء خدمات مهندسی را به روشنی بیان می کند. این ارائه، بهانه ای است برای شناخت هر چه بیشتر این محصول حیاتی و عوامل دخیل در تولید آن.
تاریخچه سازمان
شرکت سهامی خاص ساختمانی ماهپور، در تاریخ 29/1/54 تاسیس و طی شماره 21347 در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی به ثبت رسید.این واحد با سرمایه ای بالغ بر سی میلیون ریال فعالیت خود را در زمینه انجام امور ساختمانی و پیمانکاری و سایر عملیات بازرگانی وراهسازی با گرید ابنیه 5 بتنی آغاز کرد.
اولین مدیران شرکت ، آقایان فریدون بقایی ،هوشنگ بقایی ،هادی سلامی پور ،به ترتیب به سمتهای، مدیر عامل ،رئیس هیئت مدیره ،نائب رئیس و در آخر حاج حسن اردکانیان به عنوان نماینده شرکت و عضو علی البدل هیئت مدیره انتخاب شدند.
در تاریخ 27/4/86 اعضای اصلی هیئت مدیره به آقایان:
_فریبرز بقایی
_فریدون بقایی ( رئیس هیئت مدیره )
_سید ضیا الدین حکیم (نائب رئیس هیئت مدیره )
و خانم میترا عظیمی به عنوان عضو علی البدل ،تغییر یافتند.
در حال حاضر مرکز اصلی شرکت ساختمانی ماهپور ،در خیابان کریمخان ،خیابان خردمند جنوبی ،اول آذرشهر ،پلاک 2 ،طبقه چهارم واقع است.
اهم فعالیت های شرکت تا کنون به شرح زیر است:
این واحد تحت چهارچوبی سازمان دهی شده و به فعالیت های اجرایی می پردازد.افرادی که در این واحد مشغول به کار هستند اعم از معاون فنی و اجرایی پروژه ها ،مدیر امور مالی ،مدیر پشتیبانی و تدارکات و مسئول روابط عمومی مستقیما تحت نظر مدیر شرکت به فعالیت می پردازند و بقیه اعضا بصورت غیر مستقیم و با واسطه های نامبرده ،با مدیر عامل در ارتباط هستند.
ارتباط این اعضا به اختصار در این چارت نشان داده شده :
چارت سازمانی:
در ابتدا تعدادی از فعالیت های اخیر شرکت را تحت عنوان رزومه کاری بیان داشتم.حال برای آشنایی بیشتر با نحوه عملکرد و ساخت پست های نیروگاه ها که به وضوح از پروژههای تخصصی این شرکت است،مایلم به تفصیل به شرح یکی از پست های اجرا شده تحت عنوان " پست 230 کیلو ولت نیروگاه ارومیه " بپردازم.
در این میان لازم می دانم شرح مختصری از مسئولیت های دفاتر فنی و اجرایی ساختمان را به منظور آشنایی بیشتر با آن ها بیان دارم.
وظایف دفتر اجرائی:
از زمان تصویب قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان در سال 1374 و ائین نامه اجرایی آن در سال 1375، ایین نامه و شیوه نامه های متعددی در زمینه موضوعات مرتبط با اجرای انها وضع شده است. از محوری ترین ایین نامه های قانون مذکور که ترتیبات اجرای مقررات ملی ساختمان به موجب ان تعیین می شود ، ائین نامه اجرایی ماده 33 قانون است که توسط یک گروه کارشناسی متشکل از نمایندگان وزارت مسکن و شهرسازی ، وزارت کشور ، سازمان نظام مهندسی ساختمان ، شهرداری تهران و برخی تشکلهای مهندسی تهیه و برای تصویب به هیات محترم وزیران تسلیم گردیدو پس از بررسی های لازم در تاریخ 17/4/1383 از تصویب هیأت وزیران گذشت.
ماده هفتم از فصل سوم شیوه نامه مذکور با موضوع " اجرای ساختمان " اینگونه تعریف می نماید:
تمامی عملیات اجرایی ساختمان باید منحصراً توسط دفاتر مهندسی اجرای ساختمان یا مجریان حقوقی یا مجریان انبوه ساز و یا دارندگان صلاحیت طرح و ساخت ساختمان که در زمینه اجرا حسب مورد دارای مجوز یا پروانه اشتغال از وزارت مسکن و شهرسازی می باشند به عنوان مجری، طبق شرایط عمومی قرارداد و ضوابط مندرج در شرایط خصوصی و قراردادهای همسان مندرج در فصل هفتم این شیوه نامه و شرح وظایف و مسئولیتهای عمومی به شرح مواد 8 ، 9 ، 10 و 11 این مجموعه شیوه نامه و براساس نقشه های مصوب که با نظر صاحب کار یا صاحب کاران منعقد می نماید انجام شود. صاحب کار یا صاحب کاران برای انجام امر ساختمانی خود مکلفند از اینگونه مجریان استفاده نمایند. مجری ، نماینده فنی صاحب کار در اجرای ساختمان می باشد. شهرداری ها یا سایر مراجع صدور پروانه ساختمان موظفند، نام و مشخصات مجری ای که به وسیله صاحب کار معرفی شده و توسط سازمان استان ،کنترل صلاحیت و ظرفیت شده است را در پروانه مربوطه قید نمایند. مجری، نسخه ای از قرارداد منعقده صاحب کار را در اختیار شهرداری یا سایر مراجع صدور پروانه ساختمان و سازمان استان قرار می دهد، صاحب کاری که خود مجری همان کار باشد نیازی به ارایه قرارداد ندارد اما تمامی مسئولیت ها و مقررات مجری که در این فصل آمده است، بر عهده وی خواهد بود و مکلف است مفاد شرایط عمومی قرارداد های همسان را رعایت نماید. سازمان استان می تواند عملکرد اجرایی دفاتر مهندسی اجرای ساختمان، مجریان حقوقی، مجریان انبوه ساز و دارندگان صلاحیت طرح و ساخت را بررسی نماید و در صورت اطلاع و یا مشاهده هرگونه تخلف، مکلف است مراتب را برای بررسی و اتخاذ تصمیم، حسب مورد به سازمان مسکن و شهرسازی استان و شورای انتظامی استان اعلام نماید، تا در صورت محکومیت مجری نسبت به برخورد انضباطی تا ابطال پروانه اشتغال اقدام شود.
_وظایف و مسئولیت های مجریان ساختمان به شرح زیر می باشد:
_ مطالعه و بررسی مشخصات مندرج در پروانه ساختمان، نقشه های اجرایی و مشخصات فنی ساختمان قبل از شروع عملیات اجرایی و اعلام اشکالات و مغایرت های احتمالی بین پروانه ساختمان و نقشه ها یا نقشه ها با یکدیگر یا بین نقشه ها و مشخصات فنی و یا وجود نقص در آنها به طراح یا طراحان آن .در صورتی که این موارد منجر به تغییراتی در طراحی ساختمان گردد مراتب باید به صاحب کار نیز اعلام شود.
_ ارایه برنامه زمان بندی کلی و تفضیلی کارهای اجرایی ساختمان از آغاز تا پایان کار و همچنین اعلام توقف و شروع مجدد آن به صاحب کار و ناظر هماهنگ کننده و فراهم نمودن شرایط نظارت بر عملیات اجرایی ساختمان برای آنها به ویژه قسمتهایی از ساختمان که پوشیده خواهند شد و ایجاد هماهنگی در چارچوب وظایف تعیین شده برای ناظر هماهنگ کننده و سایر ناظران.
_ رعایت اصول ایمنی و حفاظت کارگاه و ساختمان های پیرامون آن و همچنین رعایت مسایل زیست محیطی کارگاه.
_ صحت انجام تمامی عملیات اجرایی ساختمان، رعایت مقررات ملی ساختمان، رعایت ضوابط و مقررات شهرسازی، اجرای محتوای مندرج در پروانه ساختمان ونقشه های مصوب.
_ اخذ موفقیت و تایید کتبی صاحب کار، ناظر مربوط و ناظر هماهنگ کننده در هر گونه تغییراتی، در برنامه تفضیلی اجرایی کار و اخذ موافقت و تایید کتبی صاحب کار و طراح مربوط و مسئوول دفتر طراحی در هر گونه تغییراتی در نقشه ها یا مشخصات فنی و مقررات ملی ساختمان مربوط به کار در دست اجرا.
_ استفاده از مهندسان و کاردان های فنی رشته های مختلف ساختمان و معماران تجربی دارای پروانه اشتغال و کارگران ، استادکاران و همچنین عوامل فنی ماهر دارای پروانه مهارت فنی.
_ امضا «شرایط عمومی قرارداد به شرح مندرج در فصل هشتم این مجموعه شیوه نامه» که جزو لاینفک قرارداد منعقده بین صاحب کار و مجری بوده و باید به امضای طرفین رسیده باشد.
_ تهیه و امضای سه سری نقشه کامل کار اجرا شده ساختمان(برای ساخت) و یک لوح فشرده از نقشه های معماری، سازه، تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی و اخذ تاییدیه لازم از ناظران حقیقی ذیربط یا ناظر حقوقی.
_ جبران خسارات ناشی از عملکرد خود به صاحب کار یا اشخاص دیگر پس از تایید مراجع دارای صلاحیت.
_ رعایت شرایط خصوصی قرارداد و مشخصات مندرج در پروانه ساختمان و نقشه های مصوب و ضوابط و مقررات شهرسازی در اجرای کار.
_ رعایت مقررات ملی ساختمان و شیوه نامه ها و بخشنامه های قانونی صادره از سوی وزارت مسکن و شهرسازی.
_ اجرای موضوع قرارداد منطبق با اصول مهندسی و کیفیت مناسب و استفاده از مصالح مرغوب، در حد استانداردهای اعلام شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، که مراحل مختلف آن مورد تایید ذیربط حسب رشته آنان باشد و اخذ تاییدیه های مربوط به کنترل ساختمان در پایان هر مرحله از عملیات اجرایی از ناظران.
_ تکمیل دفترچه اطلاعات ساختمان و شاسنامه فنی و ملکی ساختمان و اخذ تاییدیه های لازم از ناظران ذیربط جهت صدور شناسنامه مذکور به شرح فصل ششم این مجموعه شیوه نامه.
_ تحویل تمامی مدارک و مستندات فنی و ملکی ساختمان به صاحب کار پس از انجام مراحل فوق .
_ بیمه کردن کیفیت اجرای ساختمانی که به مسئولیت مجری ساخته می باشد براساس ماده 18 آیین نامه ماده 33 قانون، از طریق ارایه بیمه نامه تضمیمن کیفیت ساختمان و یا ارایه تضمین نامه کتبی و قانونی ، به نفع صاحب کار یا صاحب کاران براساس ضوابط و مقررات زیر است :
_ معیارهای کنترل کیفیت ساختمان که برای برقراری پوشش بیمه لازم است، استانداردها، مقررات ملی ساختمان ، پروانه ساختمان و مدارک فنی آن ، چک لیست ها و نقشه ها و شیوه نامه های مصوب می باشد.
_ مدت بیمه کیفیت اجرای ساختمان از ابتدای شروع بهره برداری و پس از تحویل ساختمان توسط مجری به صاحب کار یا صاحب کاران در بخش های مختلف ساختمان به شرح زیر است:
الف سازه های ساختمان شامل ، پی ، اسکلت ، سقف و سفت کاری ، حداقل ده سال
ب نمای ساختمان ، حداقل پنج سال
ت عایق های رطوبتی ساختمان، حداقل پنج سال
ث تجهیزات و تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی و آسانسورها، حداقل سه سال
_ مجریانی که ساختمان های در دست احداث خود را به دلایل قابل استناد و قابل قبولی که مورد تایید سازمان استان باشد، نتوانند تحت پوشش بیمه کیفیت ساختمان قرارداد دهند، مکلفند از طریق ارائه ضمانت نامه بانکی یا تضمین نامه کتبی که مفاد آن توسط سازمان استان تهیه می شود ،در سه نسخه و در یکی از دفاتر اسناد رسمی مورد تایید به نفع صاحبان کار یا صاحب کاران، تضمین کیفیت ساختمان نمایند.
_ شهرداری ها یا سایر مراجع صدور پروانه ساختمان مکلفند ،هنگام صدور پایان کار ساختمان از صاحب کار یا صاحب کاران، درخواست ارایه بیمه نامه کیفیت ساختمان ، به نفع خریداران و بهره برداران بعدی بنمایند.
وظایف دفتر فنی و مهندسی:
1- مطالعه اولیه و تهیه طرحها و نقشههای پروژههای عمرانی
2- انتخاب پیمانکاران ساختمانی و تاسیساتی برای اجرای پروژههای عمرانی مصوب
3- نظارت فنی بر حسن اجرای پروژه های عمرانی و رسیدگی و تایید صورت وضعیتهای پیمانکاران
4- نظارت فنی بر عملکرد شرکتهای نگهدار تاسیسات مکانیکی و الکتریکی
5-اعلام نظر و نظارت فنی بر خرید تجهیزات و لوازم مکانیکی و الکتریکی و مصالح ساختمانی
6-اجرای پروژههای عمرانی امانی با بکارگیری پیمانکاران جزء
7-تعمیرات سالیانه و فصلی ساختمانها، تاسیسات و محوطه
8-انجام مکاتبات امور فنی و عمرانی با سازمانها، وزارت علوم و ادارات استان
9-مسئولیت تشکیل و اداره کمیته طرحهای عمرانی