فصل اول
آشنایی کلی با مکان کارآموزی
مقدمه
شرکت مهندسی خدمات برق مشانیر:
شرکت مشاورین مهندسی برق مشانیر وابسته به وزارت انرژی در سال 1349 تاسیس گردیده و هدف از فعالیتهای شرکت عبارت است از: خدمات مشاور مهندسی در زمینه سدسازی ، تولید نیروی برق ، دستگاههای برق و توزیع شبکه ارتباطی . سازمان مشانیز خدمات دوطرفه مدریتی برنامه و طراحی مهندسی را مبنای کار خود قرار داده است . با توجه به نیروی انسانی ورزیده و با تجربه و امکانات فنی در سطح وسیع: این شرکت در حال حاضر یکی از برجسته ترین شرکتهای مشاوره مهندسی در خاور میانه است.
شرح مختصری از شرکت مشانیر
شرکت مشانیر قادر به انجام پروژه های مطالعاتی و اجرایی در زمینه های برق و آب به شرح ذیل می باشد :
الف) صنعت برق
مطالعه ، طراحی ،نظارت بر اجرا و بهره برداری نیروگاه های گازی و حرارتی .
مطالعه ، طراحی ،نظارت بر اجرای خطوط انتقال نیرو 400،230،132و 63 کیلوولتی
مطالعه ، طراحی ،نظارت بر اجرای پست های انتقال نیرو 400، 230،132 و 63 کیلو ولتی
مطالعه ، طراحی ٍ، نظارت بر اجرای پروژه های توزیع برق (33و 20 کیلو ولت و فشار ضعیف )
علاوه بر نظارت به شرح فوق ،شرکت مشانیر دارای صلاحیت اجرای پروژه های صنعتی به روش مهندسی ، خرید و اجرا (EPC) در زمینه تولید و انتقال نیرو نیز می باشد.
ب)صنعت آب
انجام خدمات مهندسیو طراحی شامل مطالعات مراحل شناخت ، مطالعات فنی و اقتصادی ،تهیه گزارش توجیهی ،تهیه اسناد مناقصه ، طراحی تفضیلی و نظارت بر عملیات کارگاهی سد و نیروگاه آبی .
ج) سایر توانایی ها
1-خطوط انتقال نفت و گاز و همچنین صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
2- نقشه برداری زمینی و تحقیقات و بررسی های ژئوتکنیکی
مشانیر دارای سه شرکت در تهران می باشد که به تازگی ساختمان شماره 2 به قسمت مرکزی منتقل شده است . قسمت مرکزی واقع در خیابان خدامی می باشد . من در ساختمان شماره 3 واقع در میدان آرژانتین در خیابان الوند بودم. در این شرکت در قسمت تخصصی حفاظت و کنترل مشغول بودم . آشنایی من در مورد پست ، UPS ، اینورتر ، شارژر بود . حال قسمت حفاظت و کنترل و کار این قسمت کمی شرح داده می شود .
هدف :
این دستورالعمل به منظور یکسان سازی و ایجاد نظام در گردش کارها و اجرای امور محوله به گروه تخصصی حفاظت و کنترل در معاونت مهندسی و طرحهای شبکه شرکت مشانیر توضیح داده می شود.
دامنه کاربرد
تعاریف
1- گروه تخصصی حفاظت و کنترل زیر مجموعه معاونت مهندسی و طرحهای شبکه شرکت مشانیر است .
2- گروه تخصصی حفاظت و کنترل دارای زیر مجموعه ای متشکل از بخش های تخصصی زیر است :
بخش مشخصات فنی تجهیزات حفاظتی ، کنترل
بخش مشخصات فنی تجهیزات تغذیه کمکی AC و DC
بخش مشخصات فنی کابل و ملحقات
بخش مناقصات
بخش های مرور طراحی
ماخذ
مستندات مرتبط (روشهای اجرایی ، دستورالعملها و فرم ها ) :
وظایف و مسئولیتها
شرح فعالیت
ارجاع کار به گروه تخصصی حفاظت و کنترل از طریق معاونت مهندسی و طرحهای شبکه ، امور خطوط ، امور پست ها و سایر پروژههای زیر مجموعه معاونت مهندسی و طرح های شبکه صورت می گیرد. مطابق با روش اجرایی کنترل طراحی و مطالعات
(M-QMS-P/105902)
11- پس از تأیید مدیر گروه ، نتایج مطالعات و طراحی ها به همراه نامه پوششی با امضای مدیر گروه ، مطابق با فرم تحویل مدارک خروجی طراحی (M-QMS-F/105939) برای پروژه ذیربط ارسال می گردد.
12- گزارش فنی مطالعات انجام شده برای هر پروژه ، مطابق با دستوالعمل تهیه گزارش و شرکت مشانیر (M-QMS-F/105902) تدوین میشود.
13- یک نسخه از گزارش نهایی ، نقشه ها و دیگر مدارک خروجی طراحی و مطالعاتی در گروه نگهداری می شود .
شرح وظایف گروه تخصصی حفاظت و کنترل به شرح زیر است:
ارائه خدمات مهندسی 1،2،3 به پروژه های ایستگاههای برق فوق توزیع و انتقال و واحدهای صنعتی در ارتباط با طرح ها و کالاهای حفاظتی ، اندازه گیری ، تغذیه کمکی AC و DC و کابل ها با ملحقات مربوطه به شرح زیر :
مرحله 1 : تهیه و ارائه مشخصات اصلی تجهیزات و سیستم ها به پروژه
مرحله2:
2-1 تهیه و ارائه مشخصات و جداول فنی ، نقشه های و جداول قیمتها .
2-2 بررس فنی پیشنهادهای شرکت کنندگان در مناقصه و ارائه گزارش فنی بررسی به پروژه.
شرکت در مذاکرات قراردادی.
مرحله 3 :
مرور طراحی مدارک فنی ارسالی پیمانکار و ارائه نقطه نظرات به پروژه.
شرکت در آزمایشهای کارخانه ای تجهیزات.
فصل دوم
طراحی پست
مقدمه
با رشد روزافزون جمعیت، بزرگ شدن شهرها، افزایش مصرف سرانه انرژی الکتریکی و وابستگی کلیه فعالیتهای اجتماعی اعم از صنعتی – کشاورزی اقتصادی و خدماتی به انرژی الکتریکی لزوم تامین این انرژی بصورت گسترده و در مقیاس بالا و بنحو مطلوب اجتناب ناپذیر می باشد.
بدیهی است که تامین این انرژی با مقیاس و کیفیت فوق از طریق نیروگاه های محلی و کوچک نه تنها اقتصادی نبوده بلکه در اکثر موارد از نقطه نظرهای مختلفی غیرعملی نیز می باشد. از طرف دیگر احداث نیروگاه های بزرگ امروزه در نقاط خاص قابل توجیه بوده که عمدتا از مراکز مصرف دور بوده و بنابراین لازم است تولیدشان از طریق خطوط انتقال که بنحو مناسبی به یکدیگر ارتباط می یابند و تشکیل شبکه الکتریکی را میدهند بمراکز مصرف هدایت کردند.
برای انتقال قدرت های زیاد و در فواصل طولانی بمنظور کاهش تلفات لازم است ولتاژ تولیدی نیروگاه افزایش یافته و سپس در نقاط مصرف طی مراحلی بنحوی کاهش داده شود که قابل استفاده برای مصرف کننده باشد.
برای تبدیل این ولتاژ و همچنین بمنظور اتصال نقاط مختلف شد که به یکدیگر بایستی ایستگاههائی در شبکه ایجاد نمود که به پست برق معروف هستند.
انواع پستها
پست های برق از نظر وظیفه ای که در شبکه بعهده دارند، به انواع زیر تقسیم میشوند.
پست های بالا برنده ولتاژ (پست نیروگاهی) Step up substations
پست های توزیع (کاهنده ولتاژ) Distribution substations
پست های کلیدی Switching substations
پست های بالا برنده ولتاژ (پست نیروگاهی) Step up substations
ولتاژ تولیدی ژنراتورها بعلت محدودیت هایی که در ساخت آنها وجود دارد محدود بوده و برای انتقال اقتصادی قدرتهای زیاد بفواصل طولانی لازم است که ولتاژ آنها افزایش یابد. بنابراین معمولاً در نیروگاههای بزرگ که از مراکز مصرف دور می باشند. لازم است پستهایی بمنظور تبدیل ولتاژ به ولتاژ بالاتر (که مقدار آن بستگی به فاصله و قدرت انتقالی دارد) احداث گردند که باین پستها که وظیفه افزایش ولتاژ تولیدی را دارند پستهای بالابرنده ولتاژ می گویند.
پست های توزیع (کاهنده ولتاژ) Distribution substations
ولتاژ انرژی الکتریکی مورد نیاز مصرف کنندگان بایستی در حد مطلوب کاهش داده شود تا بتواند قابل مصرف باشد، این کاهش ولتاژ از طریق پستهای کاهنده و یا پستهای توزیع صورت می گیرد ولی باید توجه داشت که کاهش ولتاژ از مقدار خیلی زیاد بمقدار خیلی کم از طریق ایستگاههای توزیع با قدرت کم اقتصادی نمیباشد و بنابراین لازم است که این ولتاژ در چند مرحله کاهش داده شود.
پست های کلیدی Switching substations
این پستها در واقع هیچگونه تبدیل ولتاژی انجام نمیدهند بلکه فقط کارشان ارتباط خطوط مختلف شبکه به یکدیگر است. لازم به تذکر است که ممکن است پستهائی در شبکه وجود داشته باشند که ترکیبی از هر یک از پستهای فوق باشند. بعنوان مثال قسمتی از پستی نیروگاهی میتواند با کاهش ولتاژ وظیفه توزیع محلی را نیز انجام دهد و یا دربستی علاوه بر انجام عمل ارتباط خطوط مختلف عمل تبدیل یا کاهش ولتاژ نیز صورت بگیرد.