گندم: از مهمترین دانههای غلات که به طور وسیعی در سراسر جهان کشت میشود گندم میباشد. گندم را میتوان از ارتفاع حدود هم سطح دریا تا ارتفاع 3500متر ازسطح دریا برداشت میشود. در بسیاری از کشورها گندم به عنوان اصلیترین ماده غذایی محسوب میشود و از آردهای حاصل شده ازآن محصولات گوناگونی تولید میشود. و در کشورها نیز نان به عنوان اصلیترین ماده غذایی مورد مصرف محسوب میشود.
طبقه بندی ژنتیک گندم توسط شخصی به نام Flaks Ber صورت گرفت. گندم به 3 دسته تقسیم میشود گندم دیپلوئید (تک دانهای) که 14=n2 کروموزوم دارد از مشخصات آن عملکرد کم – قد کوتاه cm60 و معمولاً برای نان استفاده نمیشود. گندم تتراکلوئید دارای 28کروموزوم بوده و به 2 دانهای مرسوم بوده این گندمها به خشکی مقاوم بوده و گندم نشاستهای محسوب میشود. از انواع دیگر گندم تتراکلوئید گندم دوروم بوده و برای آرد سمولینا در تولید ماکارونی مورد استفاده قرار میگیرد. گندم پولار (polish) یا گندم لهستانی از انواع این گندم میباشد که برای تولید نان مناسب نمیباشد. گندم پرشین یا ایرانی در برابر زنگ گندم مقاوم بوده و در نقاط کوهستانی به خوبی کشت میشود. گندم هگزاپلوئید: از جمله این گندم spelt دانهی قرمز رنگی شیار عمیق و عملکرد کم دارد و مانند shot – spelt – Macha – common.
Common گندمی است که برای تولید نان مناسب است.
Shot دارای رنگ سفید و قرمز و کشت آن بهاره – زمستانه است و درایران کشت نمیشود.
Macha که مخصوص کشور گرجستان میباشد رنگ آن سفید تا قرمز متغیر بوده است.
طبقهبندی گندم از نظر ارزش اقتصادی:
گندم قرمز بهاره برای نان مناسب بوده پروتئین 9 تا 13% دارد
گندم دوروم و دوروم قرمز برای تولید ماکارونی مناسب بوده و پروتئین 14 تا 15% دارد
گندم قرمز سخت زمستانه برای نان مناسب بوده پروتئن 12 تا 14% دارد
گندم قرمز زمستانه نرم که دارای پروتئین کمتر از 10% بوده و معمولاً کیک و بیسکویت و ویفر و حلوا شکری از این گندم استفاده میشود
گندم سفید نرم که معمولاً برای فرآیند قنادی مورد استفاده قرار میگیرد
گندم مخلوط که با اختلاط انواع گندمها میتوان آردهای گوناگونی از نظر نانوایی به دست آورد.
طبقه بندی تجاری گندم: گندمهای سخت و نرم که معمولاً گندمهای سخت که رنگ تیره و گندم نرم رنگ روشن دارد. سطح مقطع گندم سخت شیشهای و در گندمهای نرم نشاستهای میباشد همچنین میزان گلوتن و کیفیت آن در گندمهای سخت بیشتر و بهتر است و برعکس در گندمهای نرم کمتر و ضعیفتر است با توجه به سختی و نرمی رنگ دانه و فصل کاشت گندم از نظر تجاری به چند دسته تقسیم میشود.
گندم سخت قرمز بهاری
گندم سخت قرمز زمستانی
گندم قرمز نرم بهاره
دوروم معمولی
دوروم قرمز
گندم سفید
گندم مخلوط
بر اساس مطالعات انجام شده از حدود 1 میلیون سال قبل موضوع خرد کردن دانهها در بین اسنان برقرار بوده است. عمر قدیمیترین ابزار برای خرد کردن و ساییدن دانهها به 18هزار سال قبل میرسد. سیر تکاملی آسیاب کردن از خرد کردن دانه توسط هاون، ساییدن دانه توسط سنگ، خرد کردن در آسیاب های سنگی و تولید آرد در آسیابهای غلتکی میباشد. اولین آسیاب سنگی در 1556 میلادی به وجود آمد. نخستین آسیاب غلتکی در 1820به وجود آمد در آن موقع از 2 غلتک با سرعت برابر برای خرد کردن دانه استفاده میشود. بعدها توانستند با تغییر سرعت یک غلتک نسبت به غلتک دیگر استحصال آرد را به صورت بهتری انجام دهد. با این حساب جداسازی اجزای دانه بهتر صورت میگیرد.
به طور کلی حدود 400کارخانه آرد در کشور وجود دارد و هدف از تأسیس آنها جداسازی پوسته از بخشهای دیگر دانه و به دست آوردن آردهای متفاوت به منظور تولید محصولات گوناگون میباشد. به طور کلی فرآیند آسیاب کردن در 3 بخش انجام میگیرد. 1- بوجاری و تمیز کردن گندم 2- مشروط کردن و آماده سازی گندم 3- آسیاب کردن
عمل آسیاب کردن شامل مراحلی از قبیل خرد کردن دانه، ریز و نرم کردن دانه الک کردن آرد، تفکیک و درجهبندی آرد، ذخیرهسازی آرد، کیسه گیری آرد و در نهایت انبار کردن آردمیباشد. (7مورد)
آسیاب های سنگی: در قدیم آسیاب های سنگی که دارای 2 سنگ یکی ثابت و دیگر متحرک بودهاند. عمل خرد کردن و ریز کردن دانه را انجا میدهد. در این آسیابها بدون آن که تفکیکی صورت بگیرد. کل دانه گندم تبدیل به آرد شده و در نتیجه رنگ آرد بسیار تیره بود و به ناچار تمام محصولات پخت از یک نوع آرد تأمین میشده است. هماکنون نیز یک یا دو کارخانه سنگی وجود داشت که آنها در شرف تعطیلی و یا تغییر کاربری میباشد. آسیاب سنگی امروزه دارای یک بدنه چدنی است که سنگها بر روی بدنه نصب شدهاند و از طریق نیروی کی الکتروموتور که توسط تسمه به سنگ متحرک منتقل میشود. نسبت به آسیاب کردن دانه اقدام میگردد. در قسمت فوقانی دستگاه دریچه تنظیم مقدار مواد بلوری را تنظیم کرده و در نتیجه دانهها در حد فاصل دو سنگ آسیاب قرار گرفته و عمل خرد کردن انجام میشود. سنگها دارای شیارهایی بوده که با چشب مخصوص آغشته شده و مقاومت لازم را دارد. سنگهای مورد استفاده در آسیابهای سنگی عبارتند از سنگ چخماق دانمارکی، یا بالتیکی سنگ آذرین آلمانی.
سنگهای دیگری نیز مورد استفاده قرا گرفته اما به سختی این دو نوع سنگ نمیباشد.
آسیابهای غلتکی: در این نوع آسیابها با استفاده از تعدادی غلتک ا والس نسبت به خرد کردن دانه و استحصال آردهای مختلف اقدام میشود والسها دارای بخشهای زیر میباشد بخش تغذیهکننده نوسانگیر بار، مارپیچ تغذیهکننده، فلکههای تنظیم، تیغههای مخصوص پاک کردن غلتک میباشد. تولید یک آرد مناسب، مشروط به تنظیم بخش تغذیهکننده میباشد به همین دلیل باید به موارد زیر توجه کنیم.
تنظیم دسته فلکه برای ایجاد شکاف مناسب بین فلکه و بخش تنظیم کننده
ریختن گندم یا غله به طور یکنواخت روی والس
سرعت عبور گندم
غلتکهای شیاردار: سطح این غلتکها دارای شیارهایی است که توسط دستگاه شیارزنی بر رو غلتکها ایجاد میشود. با توجه به تعداد شیارها سختی فلز انها و نحوه قرار گرفتن آنها در کنار یکدیگر و نحوه خرد کردن دانهها و استحصال انواع آردها امکانپذیر میباشد. معمولاً شیارهای روی غلتکها به 4 روش و در مقابل همدیگر قرار میگیرد به طوری کلی شیارها دارای 2 بخش رو و پشت هستند. در رأس شیارها بخشی به نام آینه قرار دارد که پهنای رأس دنده میباشند.
وجود آینه برای کاهش شکستگی شیارها و همچنین کنترل حرکت گردشی غلتک میباشد. آینه برای غلتکهای با شیار ضعیف 0.1 mm، و برا غلتکهای با شیار ضمخت 0.2 mm.
وضعیت قرار گرفتن شیارها: به 4صورت است: روبرو، پشت به پشت، رو به پشت، پشت به رو.
به منظور استحصال آرد نرمتر معمولاً تعداد غلتکهایی که به روش پشت به پشت شیارها قرار میگیرد بیشتر میشوند. در صورتی که بخواهیم راندمان تولید آرد افزایش یابد شیارها به صورت روبرو و عمق برابر و برای تولید آرد سمولینا از شیارهای با زاویه تیزتر و عمق بیشتر استفاده میشود. به طور کلی کیفیت آرد به عواملی مانند عمق شیار، سادگی گام شیار، زاویه شیار، پایه شیار و وضعیت قرار گرفتن شیار بستگی دارد به طور کلی در غلتکهای شیاردهار تعداد 250 تا 1300 شیار روی غلتک وجود دارد طول غلتک ها بین 500 تا 1000 mm بود. اما درایران به طورمعمول تمام غلتکها یا اغلب غلتکهای مورد استفاده با طول 1000 mm میباشد.
به طور کلی سرعت بین غلتکها در یک والس متفاوت میباشد. در غلتکهای شیاردار تفاوت سرعت بین غلتک تندتر و غلتک کندتر 1 به 2.5 میباشد.
به طور معمول غلتک با حرکت تندتر را غلتک شتاب زده میگویند. محصول غلتکهای اول به طور کلی پوسته چسبیده به آندوسپرم، غلتکهای بعدی دارای ذرات متوسط مانند سمولینا یا میدلینگ یا محصولات غلتکهای بعدی دانههای ریزتر و درنهایت آرد نرمه یا نشاسهای میباشد. هرچه تعداد غلتکها در یک سیستم بیشتر باشد آردهایی استحصالی یکنواختتر و دارای صدمه دیدگی کمتر و آسیبدیدگی نشاسته در اعماق به حداقل میرسد. فاصله اولین غلتکها از یکدیگر در اغلب سیستمها 0.5 mm و این فاصله به ترتیب کمتر میشود. تجربه نشان داده است که زاویه غلتکهای اول در حدی باشد زاویه برش یا تیز 30درجه زاویه پشت 60درجه و یا در برخی از سیستمها زاویه برش 37.5 درجه و زاویه پشت 67.5 درجه.
به طور کلی هرچه سرعت غلتکها بیشتر باشد دانهبندی یا اندازه ذرات کوچکتر باشد برای مثال چنان چه سرعت 150 تا 180 متر بر ثانیه باشد دانهبندی 62 تا 125 میکرون خواهد بود. چنان چه سرعت غلتکها برای مثال به 30 تا 60متر بر ثانیه کاهش یابد اندازه ذرات بین 500 تا 1000میکرون خواهد بود.
درصد آسیب دیدگی نشاسته میتواند عامل مهمی در کیفیت آردهای تولیدی ایفا نماید چنان چه دیاگرام یک کارخانه و تعداد غلتکها، به نحوی باشد دانهها در مراحل کمتری خرد شوند و در صورتی که عمل مشروط کردن به خوبی صورت نگیرد. نشاسته صدمه دیده و کیفیت آرد تنزل مییابد. میزان آسیب دیدگی نشاسته ارتباط مستقیمی با درصد پروتئین دانه و نوع دانه دارد. به طوری که با افزایش درصد پروتئین به طور معمول درصد آسیب دیدگی نشاسته افزایش مییابد این ارتباط اط طریق فرمول زیر محاسبه میشود.
////
صدمه دیدگی نشاسته موجب افزایش جذب آب و در مرحله بعدی جاری شدن آب اضافه در خمیرهای نانوایی میشود.
غلتکهای ثابت: غلتکهای صاف فاقد شیار بوده و معمولاً برای ریزتر و نرم کردن آرد مورد استفاده قرار میگیرد. غلتکهای صاف معمولاً 2 دسته هستند.
غلتکهای صاف معمولی
غلتکهای صاف زبر
غلتکهای صاف زبر دارای سطحی خشن تر میباشداستقرار آنها پس از غلتکهای شیار دار بوه و وظیفه آنها نرم کردن آرد و تبدیل ذرات درشتتر دانه شکری سمولینا متوسط به آرد نرم میباشد. سرعت در غلتکهای صاف کمتر از غلتکهای شیاردار بوده و نسبت سرعت در آنها 1 به 1.25 است.
یعنی غلتک شتاب زده 1.25 برابر غلتک ثابت (غلتک کند). سرعت دارد غلتکهای صاف دارای کمی خمیدگی است وجود خمیدگی در این غلتکها به 2 دلیل است.
از شکم دادن و ایجاد انحنا در 2 سر غلتک جلوگیری شود
توزیع بار در سرتاسر غلتک به صورت بهتر صورت گیرد.
در استفاده از غلتکهای صاف باید به این نکته توجه نمود که فاصله غلتکها نباید به شدت و به طور ناگهانی کم شود. به طور معمول تولید آرد در کارخانه باید توام با جداسازی برخی از قسمتها و اجزای دانه باشد. از جمله آنها جوانه و لایه آکردن میباشد. جداسازی جوانه از آرد به دلیل وجود چربی در جوانه که میتوان محیط آرد را برای فساد چربیها مساعد نماید. حداکثر جوانه موجود در آرد حدود 2.5% و به طور معمول در فرآیند آسیابانی حداکثر 0.5 تا 0.7% از جوانه موجود قابل استخراج است. جداسازی جوانه از گندم حداکثر باید قبل از غلتکهای سوم انجام گیرد. در غیر این صورت جداسازی آن با مشکل روبرو میشود. لایه آکرون به دلیل فاقد بودن گلوتن باید از آرد جدا شود زیرا وجود آن در آرد میتواند ارزش نانوایی را یا به عبارت دیگر عدد فارینو گراف را کاهش دهد.
نوسانات خمیدگی در غلتکهای صاف در برخی از سیستمها 30 تا 40 میکرون و در برخی سیستمهای دیگر 20 تا 40میکرون میباشد.
میزان انحراف در غلتکها به تور غلتک میزان بار و گرمای تولید شده دارد.
میزان گرمای تولید شده در غلتک عواملی مانند مقدار بازدهی، فشار بین دو غلتک، فاصله غلتکها و اختلاف سرعت غلتکها دارد.
الک کردن: در فرآیند آسیابانی پس از هر جفت غلتک از الکها به منظور جداسازی ذرات مختلف استفاده میشود. الکها دارای توری بوده جنس توری از پلیاستر، پلی اتیلن فلز قلع اندود شده و فلز ضد زنگ میباشد. ابریشم طبیعی به مرور زمان شل و وارفته شده و نیاز به تعویض دارد. به طور کلی مساحتی که الکها اشغال میکنند در برابر سطح ایجاد شده برای جداسازی بسیار کم است. به دلیل این که الکها روی هم قرار گرفته و در برخی از سیستمها بین 7 تا 10 الک به طور عمودی در یک سیستم و توسط یک الکتروموتور به حرکت درآمد. و عمل جداسازی را انجام میدهد. در اغلب موارد الکهای بامش بزرگتر در قسمت فوقانی و کوچکترین الک از نظر مش در قسمت تحتانی قرار میگیرد.
پس از هر الک سینی مخصوص یا مجرای خاص مواد را به مرحله بعدی هدایت میکند برخی از سیستمهای الک با استفاده از شیب و لغزش و محاسبه میزان بار ورودی اندازه مشها را تعیین میکند. مخروطی که باید جدا شود توسط سیستمهای مکش و هوادهنده وارد سطح الک میشود. برای جداسازی بهتر مواد میزان بار ورودی نباید از حد معینی اضافه شود. از انواع سیستمهای الک سیستم کمد الک یا 3 قسمتی میباشد. در این سیستم بخش میانی قسمت نیروی محرکه و 2 بخش کناری سیستمهای الک استقرار دارند. حداکثر الکهای موجود 22 الک این سیستم دارای 4 تا 8 بخش بوده و هر بخش جداسازی ذرات خاصی را انجام میدهد. برای مثال جوانه در بخش سوم جدا میشود الکتروموتور نیروی محرکه باید توان لازم برای به حرکت درآوردن الکها در طول 24 ساعت را داشته باشد. معمولاً در کارخانهجات آرد با توجه به اندازه ذرات که توسط یک سیستم الک جدا میشود. الکها را نام گذاری میکنیم. نامگذاری متداول در اغلب کارخانهجات به قرار زیر است. چنان چه مش الکها بین صفر تا 180 میکرون باشد. الک به نام الک M. واضح است که از این الک ذرات آرد نرم و کوچکتر از 180میکرون عبور میکند. الک M به الک ارد معروف است. (آرد نرم یا نرمه) چنان چه مش الکها از 180 تا 300 میکرون باشد به الک D معروف است. الک D را الک دانه شکری نیز میگویند. آردهای عبوری از این الک بین 180 تا 300میکرون میباشد.